Povijesna udruga „Kaštel” osnovana je 2013. godine,ali je izvorna ideja stvorena još i ranije. Naš tim je napravio svoj jedinstveni pristup stvaranju, implementaciji i prezentiranju povijesti. Nalazimo se u mjestu Svetvinčenat i uglavnom radimo na oživljavanju srednjovjekovne i renesansne povijesti tog mjesta. Organiziramo srednjovjekovne viteške borbe, streličarstvo, te razne srednjovjekovne igre, educiramo, zabavljamo i povezujemo ljude s poviješću kroz uprizorenja poput kmetskog stolca, gondole i sl. Cilj nam je oživjeti povijest i prezentirati je ljudima na takav način da čak i oni koji u početku nisu voljeli učiti o srednjem vijeku počinju ga istinski voljeti...

Udruga „Kaštel” sudjeluje u organizaciji Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu koji se održava svake godine početkom kolovoza. Osim organizacije festivala, udruga jednom tjedno od sredine lipnja do rujna održava "Srednjovjekovne noći" u kaštelu Morosini-Grimani. "Srednjovjekovne noći" upotpunjuje predstava od oko 90 minuta koja uprizorava viteške igre, legendu o vještici Mare, vatreni show, te igrokaz sa katapultom.Posjetitelji mogu isprobati i kupiti autentične proizvode ili okušati se u streličarstvu. Kao gostujuća udruga sudjelujemo na raznim manifestacijama (svadbama), te i na taj način promoviramo svoj program i vještine.

Udruga ima talentirane i snalažljive ljude potaknute strastima i profesionalizmom, što se prepoznalo kroz razne manifestacije u svih pet godina iskustva... Želiš li upoznati i biti dio tima koji stvara jedno povijesno iskustvo? Slobodno dođi, i učini to !